– Trots als organisatie dat Runnersworld zo een mooi stuk heeft geschreven over onze Kiekendief Marathon.
– Vanuit de ogen van een deelnemer


Kiekendief Marathon: ‘Gezellig en supermooi’

Zaterdag 3 juni is de vierde editie van de Kiekendief Marathon. Het hardloop- en fietsfestijn in teamverband trekt zelfs liefhebbers van buiten de polder. Daniël de Wit uit Zutphen deed al twee keer mee aan het evenement vol Flevolandse hapjes en drankjes. “Ik vind het elke keer genieten.”

Hoe kwam je de Kiekendief Duo/Team Marathon op het spoor?
“Ik houd van hardlopen. En een vriend uit Swifterbant, die ik ken van m’n vorige werk in Den Haag, wist dat. Hij tipte me voor de eerste editie en vroeg me om als duo te lopen. Twee jaar later hebben we met een derde loper nog een keer meegedaan als team.”

Wat vind je van de route door de gemeente Dronten?
,,Echt supermooi. Je krijgt afwisseling van water, bos en landelijk gebied. Je geniet van vergezichten, een stuk langs het meer, fruitbomen, tuinen en parken in Dronten, en dan weer van de landerijen. Het geeft een heel fraai beeld van wat het landelijk gebied van Flevoland te bieden heeft.”

Is het meer dan alleen een sportief evenement?
“Ja, want langs de route heb je rustpunten met kleine hapjes en drankjes. Echt, over het eten hoef je niet te klagen. Van de eerste editie herinner ik me onder andere een heerlijk soepje. Andere keren zijn er smoothies of boerderijsapjes. Niets moet, maar even proeven, rusten en ontmoeten is prettig.”

Wat vind je van de combinatie hardlopen en fietsen?
“Dat heeft echt wel wat. Want je hoeft ter voorbereiding niet meer een heel marathonschema af te werken. Je loopt immers geen 42 kilometer. Die afstand verdeel je met je groep. Dat betekent dat je niet helemaal kapot hoeft te gaan. Maar je moet wel zo’n 15 of 20 kilometer kunnen lopen.”

Wat is er anders dan een gewone halve of hele marathon?
“Het is gezelliger omdat je het samen doet. Je kunt natuurlijk ook besluiten om samen een echte marathon te rennen, maar na 30 kilometer ben je niet meer zo sociaal. Dan komt die man met die hamer en kiest ieder z’n eigen tempo. In deze Duo of Team marathon blijf je bij elkaar. Uitrusten op de fiets, en dan weer gaan.”

Is de eindtijd niet belangrijk?
“Ook wel, maar het is eerder elkaar ontmoeten dan een individuele prestatie neerzetten. De Kiekendief Marathon heeft veel meer van de Alpe d’Huzes (waar sporters samen geld inzamelen voor kankeronderzoek) dan van de Marathon van Rotterdam. Je trekt samen op, het gaat niet om de tijd. En ondanks dat wil je toch een goede prestatie neerzetten.”

“Het is ook leuk dat je medelopers tegenkomt. Zo was er een groepje vrouwen dat dan weer voor ons en dan weer achter ons liep. Het is mooi om te zien hoe deelnemers elkaar aansporen. Het is ook wel leuk als het een beetje chaos is. En de nazit op het boerenerf, tussen de pallets en de foodtrucks, is uiteraard heerlijk.”

Wat is je verder opgevallen?
“De charme van de kleinschalige organisatie. Niet alles is door en door geregeld, dat geeft een gemoedelijke sfeer. Je ziet vrijwilligers die dit met hart en passie organiseren. Het voelt alsof je welkom bent bij een vriendengroep, een Gideonsbende die het allemaal maar weer voor elkaar krijgt.”

Heb je het nooit zwaar gehad onderweg?
“Tijdens de eerste editie maakte ik toch die fout die veel marathonlopers maken: te snel starten. Juist omdat ik dacht: we doen het samen, het zal wel loslopen. Maar het blijft een uitdaging. Doseren is belangrijk. En op het laatst wordt het opnieuw opstarten steeds zwaarder. Telkens als je weer mag hardlopen na het fietsen, protesteren je benen. Zo van: nog een keer?”

Flevolanders denken nog wel eens dat hun provincie een beetje saai is.
“Integendeel. Dit is een heel mooie route. Het is vlak, er is weinig verkeer en amper verkeerslichten. Dus je wordt niet afgeleid, je kunt ongestoord genieten. Buitenstaanders praten anders over Flevoland als ze er een keer zijn geweest. Het beeld van alleen maar windmolens en grijze akkers klopt niet.”

Is het iets om voor naar Flevoland te komen?
“Ja. Het is een heerlijk uitje, met fijne proeverijen. Tegelijkertijd past het voor lopers die trainen voor langere afstanden goed in hun opbouwschema’s. Ik denk dat er genoeg reden is voor animo uit andere provincies. De naam is ook mooi. Kiekendief Marathon. Als symbool van Flevoland.”

MEER NIEUWS BERICHTEN

SPONSORS & PARTNERS

De Kiekendief Marathon kan niet bestaan zonder onze sponsors:

DE KIEKENDIEF MARATHON IN CIJFERS

42,195

Kilometer

250

Deelnemers

2023

3e editie